skip to content

St. George’s Day

by ViTo • April 23, 2006 2 comments

Sant Jordi és el patró de Catalunya. La diada de Sant Jordi és celebrada a Catalunya des del 1436. Avui en dia és una festa popular, cívica i cultural. La fira del llibre i de la rosa tenen lloc arreu de Catalunya i les rambles de Barcelona esdevenen el centre neuràlgic de la tradició. Com bé sabeu, cada home ofereix una rosa a la seva estimada i en retorn ella li dóna un llibre. Aquesta tradició va començar l’any 1926, en part per commemorar la mort de l’escriptor Cervantes. Basant-se en la tradició catalana, el 1995, la UNESCO va designar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor per tal de promocionar la cultura i la lectura.

La llegenda: Sant Jordi a Montblanc
Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya s’esdevingué a la vila de Montblanc temps ha. El Drac era el més poderós dels Dracs ja que podia moure’s pel cel, per la terra i per l’aigua. I la Princesa era la més Princesa de totes car era la mateixa filla del Rei. El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaren bous i cavalls tampoc en tingué prou. Fins que calgué sortejar persones per a la fam de la Bèstia. I el Rei que era el més Rei, i català, i que vivia a la vila, va posar-hi la seva família en el sorteig, i de l’olla va sortir el nom de la princesa. El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s’oferien. Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici. I va sorgir un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un destrer blanc per tal de deslliurar-la. Era bell com el sol i era foraster i es deia Jordi. I envestí amb la fúria el Drac que venia per la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura d’ella lligà el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella. Després amb un cop de llança rematà el Drac, en morir es fa fonedís a terra i on el Drac s’ha fos neix un roser de roses rojes com la sang, Sant Jordi en cull la més formosa i l’ofereix a la Princesa, munta a cavall i entre crits de joia travessa la muralla per la porta que en record d’aquesta gesta, encara avui es coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi. I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat. I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n’oblidaren.

– Tradicions Religioses de Catalunya. “St Jordi i el Drac dels quatre elements”, Anna de Valldaura –

Us desitjo una Feliç diada de Sant Jordi a tots.

Comments RSS

  1. Nadia

    mmmm…limes…

  2. Jane

    Feiz dia del libro! Hoy no he comprado niungno, peroHe tenido mucha suerte: cuando caminaba hacia mi Casa encontre en un banco el libro Entrevista a un VampiroDe Anne Rice! Jeje se trata de uno de estos libros deLeer y olvidar en algun sitio para que otro lo encuentre!Gracias!