skip to content

The Madrid Club

by ViTo • April 19, 2006 Comments off

Ahir a la nit vam anar a la penya Madridista a veure el clàssic. És curiós, perquè malgrat estar situat al mig de Stuttgart es tracta d’un bar espanyol. Ahir, degut al partit gairebé no s’hi cabia, però si hi vas entre setmana pots trobar uns 10-12 jubilats espanyols jugant al mus exactament igual que a qualsevol bar de poble de l’Espanya profunda. És com si haguessin portat un petit trosset d’Espanya a Stuttgart.
Són gent que van venir a Alemanya cap als anys 60 en busca de feina i una vida millor. Després d’estar 40 anys al seu país d’acollida òbviament tots parlen alemany a la perfecció, però no han oblidat ni una mica del seu espanyol natiu. Quan véns des de l’estranger, trobar llocs així et recomforta perquè et recorda el teu país i et fa sentir com a casa. Però no puc evitar preguntar-me si és precisament això el què estan fent els immigrants àrabs que arriben a Espanya.
Suposo que no em puc considerar objectiu, però tinc la sensació que no és el mateix. Crec que aquests espanyols es van integrar a la societat alemanya mantenint coses de la seva cultura inicial. De fet, és el què trobo lògic i a Alemanya és una situació freqüent. Hi ha un percentatge significatiu de població turca que viu a Alemanya.

Population in 2002:
# German 75,060,000
# Turkish 2,110,000

Tenen les seves peculiaritats i són fàcils d’identificar, però entre ells tots parlen en alemany, la qual cosa indica el seu grau d’integració. En canvi, a Espanya hi ha una sensació de malestar per la cada vegada major presència d’immigrants. Quin és el problema?

– Són masses?
– No tenen intenció d’integrar-se?
– No els sabem acollir?
– És Espanya diferent a la resta de països?

Masses preguntes i poques respostes clares.